De opmars van de podcast

De opmars van de podcast Joris Bekkers

Adjunct-uitgever Joris Bekkers schrijft in deze blog over de populariteit van podcasts en geeft een aantal luistertips voor de luisteraar met belangstelling voor recht, beleid en bestuur.

Ruim 2,2 miljoen Nederlanders luisteren naar podcasts

Er zijn steeds meer en vaak ook erg goede inhoudelijke podcasts. Volgens een recent bericht op de website van MarketingTribune luisteren anno 2019 ruim 2,2 miljoen Nederlanders naar podcasts, een aantal dat de laatste jaren hard is gegroeid. Podcasts bieden ons als uitgeverij een extra mogelijkheid onze publicaties onder de aandacht te brengen van een publiek dat we vaak niet via onze andere uitingen bereiken. In onze eigen arbeidsrechtpodcast Je bekijkt het maar hebben we in 2018 in tien afleveringen bericht over ontwikkelingen op het terrein van het arbeidsrecht. En recentelijk hebben verschillende podcasts aandacht besteed aan onze auteurs.

Mendeltje van Keulen en Chris Aalberts te gast bij Betrouwbare Bronnen

Zo was Chris Aalberts op 3 mei 2019 te gast bij de podcast Betrouwbare Bronnen. Hij schreef samen met Mendeltje van Keulen Wat doen ze daar eigenlijk? Gesprekken met Nederlandse Europarlementariërs en vertelde daarover bij deze podcast, die in de categorie Nieuws & Politiek genomineerd is voor de Dutch Podcast Awards. Hij vertelde uitgebreid over de prestaties van de 26 Nederlanders die tussen 2014 en 2019 zitting hadden in het Europees Parlement en over de complexe en weinig transparante wijze waarop Europese wet- en regelgeving tot stand komt. Op een eerder moment (9 november 2018) schoof Mendeltje van Keulen zelf al aan bij deze podcast, toen naar aanleiding van haar intreerede als lector Changing Role of Europe aan de Haagse Hogeschool, door ons uitgegeven onder de titel Verkeer(d) verbonden. Nederlands Europabeleid in de praktijk. Met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement die deze week plaatsvinden, zorgen deze podcasts en publicaties voor het vaak broodnodige inzicht in deze complexe materie.

Nieuwe podcast van de Vereniging voor Bestuurskunde

En via haar nieuwsbrief kondigde de Vereniging voor Bestuurskunde (VB) een podcast aan over boeken en de staat van de bestuurskunde als een van haar nieuwe activiteiten. In de eerste aflevering praat Hans Bosselaar met de auteurs van twee recent verschenen boeken: Willem Trommel (Veerkrachtig bestuur, Boom bestuurskunde) en Mark van Ostaijen (Wij zijn ons, Vantilt). Het is een levendig gesprek geworden over gulzig bestuur, over de rol van de sociologie in wetenschap én beleid en over de toekomst van de bestuurskunde en de sociologie. Deze eerste podcast is te beluisteren via de website van de VB en via Spotify. Als kennispartner van de VB is Boom bestuurskunde nauw betrokken bij enkele van deze nieuwe activiteiten. (Eerder sprak Ad Verbrugge voor het platform Voor de Ommekeer al met Willem Trommel over zijn boek.)

In Veerkrachtig bestuur kijkt Willem Trommel, hoogleraar beleid en bestuur aan de Vrije Universiteit, ‘voorbij neoliberale drift en populistische kramp’ (zoals de ondertitel luidt). Hij gaat na op welke wijze onze ideeën over wat de natiestaat is zich hebben ontwikkeld en geeft aan dat twee beelden van de natiestaat het denken domineren. Aan de ene kant wordt de natiestaat gezien als bedrijf en Nederland als BV (de neoliberale drift) en aan de andere kant als een collectieve gemeenschap die met name de populisten ervan maken (de populistische kramp). In zijn boek probeert Willem Trommel voorbij deze twee beelden van de natiestaat te komen en gaat hij op zoek naar nieuwe manieren om te denken over de functie van de natiestaat in onze samenleving. Een centrale rol kent hij hierbij toe aan het begrip maatschappelijke veerkracht.

Ik kijk uit naar de volgende afleveringen van deze nieuwe podcast!

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang bericht wanneer de volgende blog verschijnt!

Geef een reactie

Your email address will not be published.