Interview met Thomas Sanders over zijn ‘Handboek toezicht, handhaving en invordering’

Mr. dr. Thomas Sanders is advocaat en partner bij AKD. Hij helpt overheden, bedrijven en burgers om bij handhaving het beste resultaat te bereiken door advies te geven, hen te begeleiden en de zaak te bepleiten bij de rechter.
Directeur Wirt Soetenhorst en uitgeefassistent Audrey McMahon stelden een aantal vragen aan Thomas.

Hoe heb je de tijd gevonden om – naast een drukke advocatenpraktijk – ook nog eens zo’n handboek te schrijven?

Het handboek is eigenlijk het eindresultaat van heel veel losse stukjes schrijven over de afgelopen 7 jaar. Ik schrijf erg veel over handhaving. Noten, blogs en stukjes voor mijn site www.handhavingsrecht.nl, maar ook tijdschriftartikelen, een preadvies en een proefschrift. Toen ik vorig jaar zomer alles wat ik al had geschreven op een rijtje had gezet, zag ik dat ik in feite al bijna een compleet handboek aan publicaties bij elkaar had gesprokkeld. Ik merkte daarnaast ook dat er behoefte was aan een actueel handboek in de praktijk, dus toen was de keuze snel gemaakt. De ontbrekende delen heb ik in het najaar van 2021 geschreven door even flink gas te geven. Vervolgens heb ik alle oudere delen volledig geactualiseerd. Het handboek is dus feitelijk 7 jaar werk, vermomd als 1 jaar werk. Dan valt het dus wel mee om het te doen naast een drukke advocatenpraktijk!

Wat is het unieke van dit handboek over toezicht en handhaving?

Ik denk dat er twee dingen zijn die mijn handboek net wat anders maken. Ten eerste heb ik het handboek echt vanuit mijn praktijk geschreven, en vervolgens de wetenschap erbij gehaald. Daarbij heb ik mijn manier van een zaak behandelen gevolgd. Ik begin het handboek daarom ook met de trias van het handhavingsrecht: is er een overtreding, is er een overtreder en moet er worden gehandhaafd gelet op de betrokken belangen? Die vragen controleer ik altijd eerst voordat ik iets anders doe. Daarom heb ik die vragen opgenomen als hoofdstukken 2, 3 en 4 van het handboek. Dat is een wat aparte benadering, maar ik vind het zelf wel prettig en duidelijk. Ten tweede heb ik (geprobeerd) het handboek heel toegankelijk te schrijven. Handboeken zijn vaak redelijk zware wetenschappelijke kost met veel tangconstructies en dure woorden. Dat komt de leesbaarheid niet ten goede. Ik heb mijn uiterste best gedaan om het handboek wat leesbaarder te maken. Niet door het heel simpel te maken, maar door (bijna) spreektaal te schrijven. Ik heb het handboek zo veel mogelijk geschreven alsof ik het zelf aan de lezer aan het vertellen ben. Hopelijk leest het ook zo.

Het handhavingsrecht is net voor het verschijnen van jouw handboek flink veranderd met de Harderwijk-uitspraak over het evenredigheidsbeginsel, heb jij daar nog rekening mee kunnen houden?

Wirt Soetenhorst grapte bij ons eerste gesprek over het handboek al dat een handboek eigenlijk de dag na verschijning meteen niet meer actueel is. Toch heb ik bewust gewacht met het afronden van het handboek totdat de Harderwijk-uitspraak er was. Er was natuurlijk een risico dat het hele handboek dan direct na verschijning herschreven zou moeten worden… Maar dat viel uiteindelijk wel mee. Ik heb de Harderwijk-uitspraak dezelfde week nog verwerkt en vervolgens ging het boek meteen naar de drukker.

Wat heeft de onzekerheid over de Omgevingswet voor impact gehad op jouw handboek?

Gaat het nu door of niet? Aangezien ik het antwoord daarop (ook) niet heb, heb ik het handboek ‘duaal’ geschreven. Dus als het bijvoorbeeld over zorgplichten ging bij bouwvallige panden heb ik zowel de huidige Woningwet als de Omgevingswet benoemd. Ik heb het handboek dus ‘Omgevingswet-proof’ gemaakt, zonder dat je het kan weggooien als de Omgevingswet er toch niet komt.

Waar is jouw interesse voor handhaving begonnen?

Ik heb geen idee eerlijk gezegd. Het is een beetje natuurlijk verlopen. Op een gegeven moment ging ik in mijn advocatenpraktijk steeds meer handhavingszaken doen, en daardoor begon ik het ook steeds interessanter te vinden. Dat groeide tot een interesse, tot ik op een gegeven moment moest erkennen dat ik er dus ook soms ‘s-nachts over droom (of van wakker lig). Het is een beetje een obsessie geworden ben ik bang. Ik heb er wel nog veel lol in, dus dan noemen we een obsessie een ‘passie’, toch?

Zijn er nog meer boeken die je zou willen maken?

Na een proefschrift (2018), VAR-preadvies (2019) en dit handboek, ben ik nu wel even klaar haha!

Hoe zou jij de samenwerking met Boom uitgevers Den Haag beschrijven?

Boom heeft ook mijn proefschrift uitgegeven. Die samenwerking ging ook al heel soepel. Voor mij was het dan ook een logische keuze om ook bij Boom aan te kloppen voor de uitgave van het handboek. Ook deze keer was de samenwerking heel soepel. Het helpt dat jullie ook gewoon aardige en leuke mensen zijn om mee te werken!

Meer informatie over de genoemde publicaties:
T.N. Sanders, Handboek toezicht, handhaving en invordering:
https://www.boomdenhaag.nl/isbn/9789462126732
J.E.M. Polak, M. Reneman, T.N. Sanders & B.J.P.G. Roozendaal, De toekomst van de formele rechtskracht:
https://www.boomdenhaag.nl/isbn/9789462906228
T.N. Sanders, Invordering door de overheid:
https://www.boomdenhaag.nl/isbn/9789462905290

Lees meer over handhavingsrecht op:
www.handhavingsrecht.nl

Geef een reactie

Your email address will not be published.